Vad är bäst – vanlig tandborste eller eltandborste?
En fråga som delar befolkningen är huruvida det är bäst att använda en eltandborste eller en vanlig tandborste. Hur många svenskar som använder den ena eller andra metoden går inte att svara på, eftersom någon större undersökning ännu inte har gjorts. Marknaden för både elborstar och vanliga borstar går dock jämnt och bra, och vi kan väl här nöja oss med att säga att vi som tandläkare inte tar ställning, utan är nöjda så länge folk borstar tänderna.
”Sanningen är att både eltandborste och vanlig tandborste fungerar utmärkt, förutsatt att man använder rätt teknik och borstar tänderna två gånger dagligen”
För sanningen är att både eltandborste och vanlig tandborste fungerar utmärkt, förutsatt att man använder rätt teknik och borstar tänderna två gånger dagligen. Vilket man väljer beror på vilken metod man trivs bäst med. Många uppskattar att själva ha lite mer kontroll över borstandet och kör med vanlig tandborste, andra hävdar att det är bekvämare med eltandborste och att det är ett effektivare sätt att få tänderna rena. Vi går här igenom några för- och nackdelar med respektive borsttyp.
Eltandborsten – effektiv och bekväm
En eltandborste är effektiv, och den har ett litet borsthuvud som gör det lättare att komma åt överallt, även längst bak i munnen. Dessutom går det lätt att få ett jämnt tryck på tänderna och den borstar med snabba, små rörelser som fungerar bra för att rengöra även mellan tänderna. En eltandborste sägs vara bättre på att ta bort plack, men det går bra att ta bort plack med en vanlig tandborste också, om man använder sig av just små, mjuka drag. De flesta eltandborstar har också den stora fördelen att de signalerar när det är dags att byta område, en mycket bra funktion.
Vissa tycker att en eltandborste känns otymplig i munnen och att vibrationerna från den är obehagliga. Andra nackdelar är att det är lätt att glömma bort att ladda borsten, vilket kan vara ett problem på till exempel resor om man glömt laddaren hemma.
Vanlig tandborste – smidig trotjänare som man vet var man har
En vanlig tandborste är lika effektiv som en eltandborste, men det kräver att man har rätt teknik. Små, mjuka rörelser ska det vara, och det gäller att inte stressa på med borstningen. Många som använder en vanlig tandborste borstar alldeles för hårt, och dessutom med en för hård borste. Det är också vanligt att man borstar för mycket på själva tandköttet. Tandborsten ska snarare ligga och gunga i gränslandet mellan tand och tandkött. För att komma åt tänderna längst bak krävs i regel också att man har ett ganska litet borsthuvud. Så en mjuk, liten tandborste är vad vi rekommenderar den som vill borsta ”vanligt”.
Annars är en vanlig tandborste smidig och lätt att hantera. Den får heller inte slut på el mitt i borstningen. Är man osäker på hur länge man borstat kan man gott ställa en timer på två minuter, eller själv räkna tyst i huvudet.
Prova att byta lite då och då
Ett bra tips som står i valet och kvalet kring vilken borste du ska använda är att byta metod med några månaders mellanrum. Har du länge kört med vanlig tandborste och tycker att det fungerar bra, byt till en eltandborste och se hur det känns. Märker du att tänderna blir renare? Kommer du lättare åt längst bak? Eller är det bara krångel med eltandborsten och du glömmer att ladda den eller ta med den på resor?
När du sedan byter tillbaka till vanlig borste, hur känns det? Genom att byta perspektiv på det här sättet kan man få lätt få en bra uppfattning om fördelarna och nackdelarna med de olika borsttyperna. Vi tycker att man gott kan ha både en eltandborste och en vanlig borste i badrumsskåpet, och använda den metod som passar bäst i stunden. Huvudsaken är att tänderna blir borstade!
Andra inlägg
- Akut tandvärk - Orsaker och åtgärder
- Populära myter om tandvård
- Är vaping eller e-cigaretter farligt för tänderna?
- Spricka i tanden - Så får du hjälp
- Olycksfall i hemmet – välj rätt försäkring
- Blödande tandkött - Orsaker och åtgärder
- Tillfällig lösning vid utslagna tänder
- Vilket godis är farligast för tänderna?
- Tandskador vid ungdomsidrott
- Så blir du av med sura uppstötningar