Svamp i munnen är något som hälften av vår befolkningen har. Vi tittar närmare på orsaker som kan leda till detta samt åtgärder som kan sättas in.
Munsvamp - svampinfektion i munnen
Många märker inte ens av det. För andra så kan det emellertid vålla stora problem. Långt ifrån alla lider emellertid av det i dess egentliga mening.
Svamp i munnen har liknande symptom som några andra sjukdomar. Det viktiga är att man först och främst klargör att det handlar om svamp och ingenting annat. Vilka är så symptomen? Följande saker kan vara tecken på att du har svamp i munnen:
- Vita beläggningar i munnen och på tungan.
- Sprickor i mungipan.
- Nedsatt smakkänsla.
- En brännande känsla i munnen och obehag i mun- och hals.
- Smärta i munhålan.
Det är några av de tydligaste symptomen på svamp i munnen.
Orsaker till svamp i munhålan
Svamp i munnen handlar om en infektion - den orsakas i sin tur av det som normalt kallas för Candidasvamp. Uppstår candidasvamp i munhålan så kallas det för torsk. Man kan emellertid även se utbrott av svampen i fråga i slidan och på huden. Vanligast är svamp i munnen hos barn, gravida och hos äldre. Men, som sagt - så mycket som hälften av vår befolkning drabbas och det är således inte exkluderat till dessa tre riskgrupper. Det är hos dem som problemen ofta blir värst och som mest synliga.
I många fall är den egna livsstilen boven i dramat. Rökare löper större risk i att drabbas av svamp i munnen. Personer som äter mycket socker eller dricker mycket läsk likaså. Det går att förebygga risken att drabbas genom att se över hur man lever.
Det finns några viktiga, bakomliggande orsaker till svamp i munnen och som ökar risken för att drabbas. Antibiotika är en av de största, men vi ska även nämna att brist på vitaminer, anemi, diabetes och ett nedsatt immunförsvar kan vara faktorer som gör en extra påtaglig.
Rökning och dålig munhygien vanliga orsaker
Livsstilen är dock en stor faktor att ta hänsyn till vid svamp i munnen. En person som röker drabbas ofta i en högre omfattning. Dålig munhygien är en annan vanlig orsak. Likaså kan ett stort intag av socker och läsk påverka och göra en person mer mottaglig för Candidasvampen.
Till detta så ska man även addera andra faktorer. En vanlig sådan handlar om att man använder tandproteser som inte rengörs i den mån den ska göras. En mindre salivproduktion är också något som ökar risken - saliv skyddar mot angrepp har man en torr munhåla så saknas också en väsentlig del av motståndskraften. Astma och användande av inhalator kan också göra så att svampen får fäste i munhålan. Därför måste man vara noggrann med att rengöra både mun- och inhalator efter användning.
Vanliga åtgärder mot svamp i munhålan
Upplever man problem så ska man söka sig till en tandläkare för vidare kontroll och utredning. Det är viktigt. Obehandlad svamp kan förvandlas till en kronisk åkomma. Besöker man en tandläkare så kan denne normalt skriva ut recept för anti-svamp-medel. Det motverkar ofta en infektion på ett effektivt sätt.
Det handlar om en smärtfri process och normalt så försvinner obehagen efter någon vecka. Det finns även krämer, munskölj och olika geler för svamp i munnen - valet av åtgärder bestäms av tandläkaren. Skulle det handla om en tandprotes som bakomliggande orsak så sätts åtgärder in för att byta ut- eller korrigera denna.
Kan jag förebygga och slippa svamp i munhålan?
Att agera förebyggande är den bästa medicinen för att undvika problem med svamp i munhålan. Som vi sa tidigare; den egna livsstilen kan vara en direkt orsak. Röker du så är det dags att fimpa. Om du har ett osunt förhållande till socker och läsk så bör du ändra dessa ovanor till det sundare sådana.
Har du torr mun så kan du prova olika metoder för att stimulera salivproduktionen. Tuggummi, munspray och sugtabletter är några alternativ för detta. Tänk även på mun- och tandhygien.
Borsta tänderna två gånger om dagen, använd tandtråd och skölj din mun med munvatten eller vanligt vatten efter måltider. Se även till att skapa rutiner kring tandläkarbesök. Minst en gång per år ska ett sådant bokas in.
Receptbelagda läkemedel bästa botemedlet
Den vanligaste behandlingen mot munsvamp sker med receptbelagda antisvampmedel. Dessa mediciner finns både som gel och oral lösning. Ibland kan det också hjälpa att skölja munnen med ett speciellt preparat. I allvarliga fall kan det vara aktuellt med behandling med tabletter.
Det finns flera sätt att förebygga munsvamp. En god munhygien är förstås grundläggande, gärna med extraborstning med munborste. Du bör undvika tobak och minska intaget av socker. Och skölj alltid med vatten när du har använt en inhalator.
Munsvamp är i de flesta fall inte smittsamt, undantaget är att bebisar med så kallad torsk kan smitta sina mammor.
Kan ge en otrevlig och brännande känsla
I vissa fall kan munsvamp ge en brännande och otrevlig känsla i både mun och svalg. En stark metallsmak eller allmänt dålig smak kan också, liksom torr mun och sprickor i mungiporna.
Misstänker du att du har drabbats av svamp i munhålan? Vi uppmanat dig att uppsöka läkaren för en undersökning. Framförallt är detta viktigt för personer som har ett nedsatt immunförsvar.
Det är viktigt att låta sig undersökas av läkare, eftersom symtomen lätt kan förväxlas med andra problem och det kan vara riskabelt om det visar sig vara en annan sjukdom som inte diagnostiseras.
Liknande artiklar
Samband mellan migrän och tandvärk
Stora skillnader i väntetid i Stockholm
Tillfällig krona vid skadad tand
Andra inlägg
- Akut tandvärk - Orsaker och åtgärder
- Populära myter om tandvård
- Är vaping eller e-cigaretter farligt för tänderna?
- Spricka i tanden - Så får du hjälp
- Olycksfall i hemmet – välj rätt försäkring
- Blödande tandkött - Orsaker och åtgärder
- Tillfällig lösning vid utslagna tänder
- Vilket godis är farligast för tänderna?
- Tandskador vid ungdomsidrott
- Så blir du av med sura uppstötningar