Cancer i munnen

Varje år får omkring 1 200  personer i Sverige cancer i munhålan, i svalget eller i strupen. De flesta som insjuknar är över 65 år.

Tecknen på den här typen av cancer kan kännas ganska diffusa. Heshet beror ofta på annat än cancer. Men om man har varit hes under lång tid, utan att veta vad det beror på, och inte kan koppla ihop hesheten med någon förkylning eller annan infektion är det klokt att kolla upp det på sin hälsocentral.

“Den goda nyheten är att de allra flesta blir friska efter en tids behandling”

Munhålan, strupen och svalget är fulla av känsliga och svåråtkomliga ställen vilket gör att en eventuell cancer kan bli svår att behandla. Men de flesta blir ändå friska. För en del kan behandlingen dock ta lång tid. En längre tids rehabilitering kan bli aktuell. Det gäller särskilt om talet påverkas.

Kolla knölar som inte går bort

I fall du märker att du under en längre tid har en knöl, ett sår eller något som liknar en vårta i munnen eller på dina läppar bör låta vården undersöka dig. De flesta knölar och sår försvinner av sig själva inom några veckor, gör de inte det bör du kontakta din hälsocentral.

Det samma gäller om du känner att du ha svårt att äta, tugga, svälja och ständigt känner att du har en klump i halsen som inte går bort av sig själv.

Kom ihåg att det är vanligt att få knutor på halsen i samband med en förkylning eller en infektion. Sådana knutorna brukar oftast ömma lite. Känner du dig osäker - rådgör med sjukvårdspersonal.

Så går en undersökning till

Det vanligaste är att du först börjar med en undersökning hos läkare på din vanliga hälsocentral/vårdcentral. Om den läkaren sedan vill att du går vidare för att få träffa en specialist får du en remiss till öron-näsa-halsmottagningen vid närmaste sjukhus. Där kan en specialist undersöka dig.

Att du blir skickad till en specialist betyder inte att du har cancer, men din läkare vill kunna utesluta det.

Hos specialisten kan du få göra olika undersökningar, bland annat röntgen. Om du har problem i munhålan, svalg eller strupe kan du bli undersökt med en kamera som sitter längst ut på ett böjligt rör. Den undersökningen kallas endoskopi. Läkaren för ner det tunna röret i halsen för att sedan se på en tv-skärm om hon eller han kan upptäcka några förändringar med blotta ögat.

Behandling

Om det skulle visa sig att du har cancer kan du få en operation eller strålbehandling, ibland båda för att komma till rätta med problemet. Kom ihåg att det flesta blir friska efter behandlingen!

Välkommen att kontakta oss så ordnar vi en tid så snart som möjligt!
26 Sep 2018